Van een blije koe in de wei tot de lekkerste boerenkaas

  • Beatrix op bezoek bij Bart en Will van Wees 1984
  • Koeien komen uit Aalsmeer voor het eerst aan in de Flevopolder!

Al meer dan 100 jaar de lekkerste kaas

De échte en lekkerste boerenkaas komt al sinds 1900 van het melkveebedrijf van familie Van Wees. Destijds gevestigd in het Noord-Hollandse Beemster, later in Aalsmeer en sinds 1970 aan de rand van de polder Oostelijk-Flevoland. De kleinschalige productie en huisverkoop groeide uit tot een professionele kaasproductie- en handel. De smaakvolle boerenkaas van ‘De Polderzoom’ vindt gretig aftrek op landelijke markten en heet ‘Boerenmeshangerkaas’ omdat het product volgens kaasmaker Ard van Wees ‘zo zacht en romig is dat ze aan het mes blijft hangen’. Na Piet, Cor en Bart van Wees is Ard de vierde generatie die vol passie werkt aan de smaakvolle en ambachtelijke boerenkaas.

Bekijk foto’s op onze Facebook-pagina

Een blije koe geeft de beste melk voor de lekkerste kaas

Kenmerkend aan ‘De Polderzoom’ is dat de koeien in het weide-seizoen lekker in de wei kunnen lopen. Ze grazen in het frisse en smaakvolle gras en produceren heerlijke verse melk. Elke dag wordt, nadat de koeien in de vroege ochtend gemolken zijn, gestart met kaasmaken. In de grote kaasbak wordt de verse melk volgens het traditionele familierecept bewerkt. De verse wrongel die daardoor ontstaat, gaat in een kaasvat en wordt twee uur lang geperst zodat de kaas een stevige en mooie ronde vorm én een goede korst krijgt. Daarna verblijft de kaas vier dagen in een pekelbad. Daardoor krijgt de boerenkaas nog meer smaak en stevigheid. Voordat de kaas vier maanden gaat rijpen in het kaaspakhuis, krijgt het nog een kunststof coating tegen invloeden van buitenaf. Tijdens de rijping wordt iedere kaas dagelijks gekeerd en zorgvuldig beoordeeld door het oog van de meester, boer Ard.